Scroll to top

Пролетният сезон е характерен с чести валежи и гръмотевични бури, които могат сериозно да повредят електрическите инсталации, уреди и устройства. Защитата на дома и техниката могат да ни спестят значителни финансови и материални загуби, но и косвено да предпазят здравето и живота ни. Нека се наслаждаваме на природата, нейната непредвидимост и красота – информираността ще ни помогне за това.
 
Приложете тези съвети у дома или на работното място:

  • изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик. Дори те да са снабдени с вътрешна защита, тя не винаги е ефективна при резки изменения на напрежението
  • за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в електро таблото на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод
  • с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.
Полезно, ако бурята ви застигне навън:
  • по възможност се отдалечете от електропроводите
  • не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
Важни съвети за безопасно къмпингуване:
  • ако вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на EVN България!
  • ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника! 
Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден