Scroll to top

Запознайте се с Антон Славов.
Той е ученик по дуално обучение от първия випуск ученици на EVN България, след това преминава стажантската програма „Младежи с бъдеще“, а от 2021 г. е електромонтьор в компанията. Завършил е Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ в гр. Ямбол, а в момента учи „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ в Технически университет – гр. Варна.
 

Как реши да учиш електротехника – сам ли избра тази специалност, или някой те насочи?

Решението си беше мое, до сега никой в семейството ми не се е занимавал с тази професия, но още като дете имах интерес да правя разни неща с ръцете си. Доволен съм, че родителите ми също ме подкрепиха.
 

Знаеше ли в детайли какво е дуална форма на обучение?

За дуалното обучение разбрах от самата гимназия – Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“, гр. Ямбол. Когато кандидатствах там, много подробно ми разказаха за програмата и нямах никакви колебания в избора си.
 

Защо избра EVN като компания?

Всъщност компанията ме избра, заради високия ми успех и сега, когато вече са минали няколко години, мисля, че нещата са се подредили точно, както трябва. Когато кандидатствах след седми клас, нямах представа, че нещата ще се развият така, а сега съм доволен, че успях да мина през пълния цикъл на обучение в компанията – от дуално, след това по стажантската програмата „Младежи с бъдеще“, а вече и на постоянен трудов договор.
 

Какъв е най-ценният урок, който научи?

Не мога да кажа конкретно, по скоро съвместната работа с колегите беше най-ценното. Това, че имах възможност още с първите си стъпки в професията да имам тях за пример, оказа най-голямо влияние в това да продължа да се развивам в тази посока – в момента работя и уча „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ в университета във Варна.
 

Какво смяташ, че успя да придобиеш като умения, докато течеше дуалното обучение?

Това е една цялостна картина, която придобиваш. В 11. клас ходехме по два дни, после в 12. по три дни в КЕЦ-а. Имах възможност да бъда в абсолютно всички групи – първа група – присъединяване, после втора група при електромерите, сега съм в трета при аварийните. Ако не беше дуалното, нямаше да науча толкова много неща още в ученическите си години, а после това ми помогна да нямам колебания в каква насока ще продължа образованието си.
 

Може ли да дадеш някакъв съвет към учениците, на които сега им предстои да направят избор къде да учат след седми клас?

Според мен е важно учениците да знаят, че от дуалната форма на обучение наистина ще научат каква е същността на професията. За един ученик в седми клас родителят играе роля в решението къде да продължи образованието си. По скоро е важно самият ученик да има поне малко желание или интерес към тази професия и в последствие той се разпалва още повече.

 

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден