Scroll to top
28.09.2023 г.

Четири въздушни електропровода ще бъдат заменени от подземни за по-сигурно захранване и опазване на птиците в района на Сарафово край Бургас

 

Проектът „Безопасна мрежа за бургаските езера” на Електроразпределение Юг и БДЗП по програма LIFE на Европейския съюз навлезе в строителната си част

Четири въздушни електропровода, захранващи квартал Сарафово в Бургас, ще бъдат изцяло кабелирани и положени под земята като част от проекта „Безопасна мрежа за бургаските езера“. Проектът се развива съвместно от Електроразпределение Юг и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е финансиран от програма LIFE на Европейския съюз.
 
Старт на строителните дейности по кабелирането на въздушните електропроводи с обща дължина 20 километра беше даден на 28 септември 2023 г. на церемония от инж. Здравко Братоев, заместник-председател на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг, инж. Стойчо Вълчев, изпълнителен член на Съвета на директорите на компанията, Ваня Рътарова-Георгиева, изпълнителен директор на БДЗП, и Димитър Николов, кмет на община Бургас. Церемонията се състоя в района на пътен възел Каблешково, посока към кв. Сарафово.
 
Строителните дейности ще продължат до 2026 г., като в техния край клиентите на ЕР Юг в Сарафово и района ще имат една от най-надеждните мрежи и захранване.
 
Кабелирането (подземното полагане) е най-ефективното решение, което напълно елиминира рисковете от сблъсък и токов удар за птиците. Това най-трайно решение в дългосрочен план елиминира рисковете за птиците и осигурява най-надеждното и сигурно захранване за клиентите, независимо от атмосферните условия.
 
Проектът „Безопасна мрежа за бургаските езера” (LIFE Safe Grid for Burgas) https://lifesafegridforburgas.bg се осъществява от Електроразпределение Юг в партньорство с БДЗП и е финансиран от програма LIFE на Европейския съюз. Той ще се реализира до 2026 г. в района на четири зони НАТУРА 2000 около Бургас – Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата основни прелетни пътя на птиците в Европа – „Via Pontica“.
 
През февруари 2023 г. компанията изгради нова подземна кабелна линия с дължина 500 метра за кв. Сарафово. През юни 2023 г. ЕР Юг приключи и с монтирането на защитни изолации за птици над 950 стълба от 6 въздушни електропровода, захранващи с електроенергия населените места Банево, Ветрен, Рудник, Миролюбово, Изворище, Драганово, Брястовец и др.
 
Дейностите са част от общия план на проект, според който Електроразпределение Юг ще:

  • вкопае под земята 52 км от съществуващите въздушни електропроводи на територията на община Бургас.
  • монтира защитни изолации на 2000 стълба от мрежата. Чрез тези изолации птиците нямат досег до тоководещи елементи и по този начин не се причинява смущения в електрозахранването.
  • монтира 2000 бр. дивертори (светлоотразители), по въздушните електропроводи. Чрез тях се намалява вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници.
  • изгради 18 нови трафопоста и 1 нова възлова станция.

Целта на проекта е опазване на птиците чрез намаляване на смъртността вследствие на контакт с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа. Заедно с това ще се подобри сигурността на снабдяването с електроенергия за клиентите в близките населени места като се изградят нови подземни кабелни линии, допълнителни съоръжения и се монтират обезопасителни материали на стълбовете.

от ляво надясно: Стойчо Вълчев, изп. член на СД на ЕР Юг, Здравко Братоев, зам.-председател на СД на ЕР Юг, Димитър Николов, кмет на общ. Бургас, Ваня Рътарова-Георгиева, изп. директор на БДЗП

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден