Scroll to top
24.06.2021 г.

EVN откри новия си диспечерски център за управление на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България

 

Модерният център в Пловдив на стойност 4 млн. лв. е първият в страната самостоятелен център за управление на мрежата на разпределителна компания


На 24 юни 2021 г. в Пловдив Електроразпределение Юг (част от групата на EVN България) откри изцяло новият си диспечерски център. От него се осъществява денонощен мониторинг, контрол и управление на електроразпределителната мрежа и съоръжения в Югоизточна България.
 
Диспечерският център е на стойност 4 млн. лв., като той бе изграден за една година  и половина в периода декември 2019 – май 2021 г. Новото съоръжение е една от най-важните инвестиции на компанията в модерни технологии и инфраструктура с цел по-голяма сигурност на електрозахранването и ефективно диспечиране на енергийните товари.
 
Сред официалните гости на откриването бяха г-н Александър Сипек, регионален мениджър на EVN България, г-н Йоахим Гасер, председател на съвета на директорите на Електроразпределение Юг, г-н Тодор Чонов, зам.-кмет на община Пловдив, г-н Мирослав Дамянов, зам.-министър на енергетиката, както и г-н Ангел Стоев, областен управител на област Пловдив.
 
Г-н Александър Сипек заяви при откриването: „С новия диспечерски център EVN допринася в още по-голяма степен за сигурно електрозахранване за нашите клиенти в Югоизточна България. Диспечерският център включва най-новите технологии в сферата на диспечирането на разпределителни мрежи. Той е добра предпоставка за развитие и дигитализация на мрежата и нашите услуги. С новия център ще можем да посрещнем по-добре все повече увеличаващият се брой на ВЕИ централи, които имат нужда от гъвкаво диспечиране, предвид волатилността на тяхното производство. За нас е важно, че с тази нова придобивка ще продължим да допринасяме за образа на Пловдив като технологична локация.“
 
„Искам да благодаря и да поздравя всички колеги, които участваха в реализацията на този проект. Неговата реализация, в условията на ограниченията във връзка с пандемичната обстановка, беше голямо предизвикателство, с което се справихме. Пожелавам на колегите много продуктивни и успешни дни в новата им сграда“ каза от своя страна г-н Гасер. 
 
Г-н Мирослав Дамянов заяви: „Този нов диспечерски център е последна дума на техниката. Приветствам усилията на ЕVN да продължи да инвестира и това е важно за развитието на бизнеса.“
 
Новият диспечерски център на Електроразпределение Юг е първият в страната самостоятелен център за управление на мрежата, изграден от разпределителна компания. Модерната двуетажна сграда е със специален режим и контрол на достъпа и 3-степенна система за сигурност. Тя разполага с места за 40 сътрудника, специализирани диспечерски зали, работни помещения и др. Сградата ще ползва централно отопление през зимата, както и централно охлаждане от EVN Топлофикация през лятото.
 
Модерният център е оборудван с най-нови SCADA системи – за автоматика и дистанционно управление на обекти от мрежата (телемеханика). В него има възможност за по-нататъшно внедряване на най-новите IT технологии. От него се поддържа 24-часова връзка  телефонният център на EVN за обслужване на клиенти, както и връзка с Клиентските енергоцентрове по места.
 
Заедно с инвестициите на EVN в други големи проекти в Пловдив – новите водогрейни котли в EVN Топлофикация, изграждащата се в момента подстанция „Евмолпия“, както и нови сгради на Клиентски енергоцентрове Пловдив Север и Юг – общата инвестиция за града през тази година възлизат на близо 40 млн. лв.

Лентата прерязоха (отляво надясно): Йоахим Гасер – председател на съвета на директорите на ЕР Юг, Тодор Чонов – зам.-кмет на общ. Пловдив, Ангел Стоев – областен управител на Пловдив, Мирослав Дамянов

Сградата на новия диспечерски център е със специален режим и контрол на достъпа и 3-степенна система за сигурност.

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден