Scroll to top
Подкрепата може да има много измерения. Всеки един човек може да бъде полезен на друг по неподозиран начин и всяка една помощ е светлина в деня на нуждаещия се.
 
В годините ние от EVN сме демонстрирали подкрепата си към различни организации, но винаги едно е било водещо в нашите действия – да помагаме заедно, всеки с уменията си, да умножаваме доброто, като насърчаваме повече хора да се включват в инициативите ни със сърцето си. Така през ноември 2020 г. се обърнахме към вас с призив заедно да подкрепим доброволците от Планинска спасителна служба (ПСС).

Защо ПСС?

Спасителите от Планинската служба не само отдават сили и време, но и всеки ден рискуват живота си, за да помагат на тези, към които планината е станала негостоприемна. Средногодишно те оказват помощ на над 2 600 души и провеждат над 120 специализирани акции. ПСС разполага с 530 доброволно действащи планински спасители, разпределени в 32 отряда във всички по-големи планински селища из страната. Трудът на спасителите е безспорно жизненоважен, но е и скъпоструващ – средствата за поддръжка на техниката, подготовка на екипите, обучения и закупуване на нужната апаратура се осигуряват предимно от държавна субсидия чрез Български Червен кръст (БЧК) и от дарения.

Ние от EVN чувстваме спасителите особено близки до нас, защото електротехниците често се сблъскват с обстоятелства, налагащи им да се борят с природните стихии и последствията от тях, за да осигурят топлина и уют в домовете. Затова и решението да подкрепим ПСС дойде естествено.

Как заедно подкрепихме спасителите?

Ценности като отговорност, съпричастност и ангажираност са силно залегнали в нашата корпоративна култура. Освен в ежедневната ни работа, считаме за важно те да бъдат следвани и в обществото. Затова призовахме всеки, уважаващ труда на планинските спасители, да ги подкрепи с дарение на evn-darisvetlina.com, а ние от EVN поехме ангажимента да удвоим постъпилите средства.

В знак на благодарност за ангажираността първите 500 дарители получиха и специална лампа – символ на отдадеността на спасителите. Доставките се извършиха безвъзмездно от DHL Express България – наш партньор в кампанията.

Резултатът

В периода на кампанията – от 4 ноември до 31 декември 2020 г. – събраната сума достигна 22 400 лева. Ние я удвоихме и закръглихме до 45 000 лева.

По решение на ПСС събраните средства ще се използват за закупуване на нова защитна екипировка за планинските спасители.

Да останем отговорни и съпричастни

Не само финансовата подкрепа е от значение. Всеки един от нас може да подкрепи доброволците от ПСС, като спазва съветите за безопасност при разходки и спорт в планината. По този начин, пазейки себе си, правим задачата на ПСС много по-лека, като щадим труда и здравето на спасителите.
 
Тези от вас, които искат да продължат да подкрепят службата с дарения, могат да разгледат текущите кампании за набиране на средства на сайта на ПСС тук.

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден