Scroll to top

Запознайте се с Мартин Николов.
Той е ученик по дуално обучение от първия випуск ученици на EVN България, след това преминава стажантската програма „Младежи с бъдеще“, а от 2021 г. е електромонтьор в компанията. Завършил е Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ в гр. Ямбол, а в момента учи „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ в Технически университет – гр. Варна.
 

Как реши да учиш електротехника – сам ли избра тази специалност, или някой те насочи?

Всъщност родителите ми ме насочиха към тази специалност, защото тогава още не бях запознат с това, което ми се предлагаше. Преди изобщо не бях чувал за дуалната форма на обучение, а и като по-малък имах съвсем различни планове. Сега спокойно мога да кажа, че съм благодарен на родителите си за това, което направиха за мен, защото с времето ми харесва все повече.
 

Защо избра EVN?

Интересното е, че всъщност аз първоначално бях зачислен към друга компания, но получих предложение от EVN на база на отличния ми успех. Те се свързаха с мен и поискаха да бъда техен кадър, при което аз изобщо не се поколебах. Говорих с учителите, говорих с познати от компанията и се радвам, че толкова бързо се случиха нещата – буквално за една седмица ме трансферираха. Родителите ми също бяха много доволни от този факт, а и аз също.
 

На какви позиции се обучава, докато траеше обучението?

Бях прикрепен към една определена група електромонтьори, но започнах да ходя и с другите и така постепенно успях да мина през всяка една и да видя с какво се занимава. Това допълнително ми помогна да взема решение да продължа да се занимавам с тази професия. Когато имаш възможност да видиш работата от всичките й страни, да изведеш плюсовете и минусите, можеш да разбереш обективно за себе си дали ти харесва и дали изобщо ще се справиш.
 

Какво смяташ, че успя да придобиеш като умения докато течеше дуалното обучение?

Колегите ме научиха на много неща и мисля, че се справям добре, но благодарение на дуалното обучение може би станах по-отговорен и организиран. Когато бях ученик, не мислех, че ще продължа, но с течение на времето работата ми хареса и реших, че искам да се развивам в тази сфера.
 

Какво е важно да знаят учениците и техните родители, на които им предстои да вземат решение къде да учат?

Хубавото за учениците, които ще направят този избор е, че те още от първите съзнателни години ще се запознаят с работата отблизо и ще имат възможност да се изявят, разбира се, след като натрупат дадените знания. Когато на тези години започнеш работа, занапред ще ти е много по-лесно.
 

Защо избра стажантската програма „Младежи с бъдеще“?

Това се случи като естествено продължение на дуалното обучение. Малко по малко, като започнеш да правиш разни неща с ръцете си и като виждаш, че ти се получава, това започва да ти харесва и искаш постоянно да го правиш, затова кандидатствах и за стажантската програма „Младежи с бъдеще“, която EVN има.
 

С какво се занимаваш в момента?

От октомври 2021 г. вече работя в КЕЦ Ямбол и уча задочно в Техническия университет – гр. Варна същата специалност „Електроснабдяване“. Успявам и да ходя на лекции, и да ходя на работа, плановете ми са да продължа с професията.
 

Какви са първите ти впечатление вече като сътрудник в КЕЦ Ямбол?

Дуалното обучение и стажантската програма бяха голям плюс за мен, защото още докато си ученик, може да видиш как стават нещата и по-бързо свикваш с обстановката. За един – два месеца успях да придобия самочувствие и без никакво колебание изпълнявам това, което ми се възлага като задачи. Получавам пълната подкрепа на ментора и колегите, с които съм работил още по време на дуалната форма на обучение. Винаги са били отзивчиви и са ни помагали, както на мен, така и на всички останали ученици по дуално. Мисля, че това им харесва и на тях. Винаги са ми казали, „ако нещо не знаеш – попитай, ще ти се обясни, никой няма да се скара или да те пита „защо това не го знаеш“. Всички са много добри хора и винаги ще намерят начин да ти помогнат.
 

Какъв е най-ценният урок, който научи по време на дуалното обучение?

Трудно ми е да кажа, защото не е само един, но ако трябва да изведа нещо конкретно, това е, че дуалното обучение и стажът след това, ми вдъхнаха увереност в работата и нямам притеснения, ако не знам нещо, да попитам. При нас трябва винаги да бъдеш сигурен в това, което правиш, да знаеш какво правиш и ако нещо не знаеш, никога не е срамно да попиташ – ще ти се обясни и всичко ще бъде както трябва. За себе си мога да кажа, че съм доволен от избора си, а на по-младите момчета, на които ще им предстои да вземат решение, силно им препоръчвам да не се колебаят, а да изберат EVN.
 

Има ли нещо, което искаш да споделиш и смяташ, че е важно за бъдещите ученици и техните родители?

Да знаят, че техните деца ще бъдат на сигурно място, защото всеки родител се притесняват за детето си. Като човек, който е минал по този път, силно препоръчвам дуалната форма без абсолютно никакви забележки. 

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден