Scroll to top
13.02.2024 г.

Община Пловдив със зелен сертификат от EVN Топлофикация за принос към качеството на въздуха

 

Над 1000 тона CO2 емисии е спестила община Пловдив през 2023 г., ползвайки централно топлоснабдяване от EVN Топлофикация

Над 1000 тона CO2 емисии е спестила община Пловдив през 2023 г., ползвайки централно топлоснабдяване от EVN Топлофикация. Това стана ясно на 8 февруари, когато представители на ръководството на EVN България проведоха среща с кмета на община Пловдив Костадин Димитров.
 
По този повод Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България, връчи на г-н Димитров специално зелен сертификат - свидетелство за значителен принос на община Пловдив към качеството на въздуха и околната среда на града. Намалението на вредните емисии от въглероден диоксид с 1073 тона за отоплителен сезон 2022/23 г. е в резултат на консумацията в общински обекти на 2675 MWh топлинна енергия, произведена по ефективен начин от EVN Toплофикация.
 
На срещата присъстваха още Калина Трифонова, заместник-председател на борда на EVN България и Доминик Ярмер, председател на Съвета на директорите на EVN Топлофикация. Сред обсъдените теми бяха такива, свързани с развитието на енергийната инфраструктура на града. Акцент беше топлопреносната мрежа, която е втората по големина в страната, което прави сътрудничеството между община Пловдив и EVN Топлофикация от стратегическо значение, особено по отношение на качеството на въздуха.
 
В тази връзка бяха дискутирани въпроси за добрата координация между проектите на общината и EVN по отношение на изкопните дейности с цел спестяване на продължителността им, включително и качеството на възстановителните дейности. Енергийната ефективност и аварийни ситуации с неизяснена собственост на обекти, също бяха обсъдени, заедно с общинските планове за ВЕИ проекти и облекчените законови процедури по отношение снабдяването с енергия. И двете страни засвидетелстваха готовността си за продължаване на успешното взаимно сътрудничество по отношение на енергийното и екологично развитие на града.

На снимката от ляво на дясно: Доминик Ярмер, председател на Съвета на директорите на EVN Топлофикация, Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България, кметът на община Пловдив Костадин Димитров и Калина Трифонова, заместник-председател на Съвета на директорите на EVN България.
Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден