Scroll to top
09.12.2023 г.

Клиенти и сътрудници на EVN Топлофикация засадиха 50 дръвчета в ЖК „Тракия“ в Пловдив

 

Залесителната акция, организирана съвместно с ОП „Градини и паркове“, цели да подчертае ролята на дърветата по отношение на качеството на въздуха в градска среда

На 9 декември 2023 г. EVN Топлофикация проведе акция по засаждането на 50 млади дръвчета в ЖК „Тракия“, най-големия топлофициран район в Пловдив. Акцията цели да подчертае ползите от поддържане и засаждане на дървета в градска среда и как те влияят на качеството на въздуха в градска среда.

Засаждането, организирано съвместно с ОП „Градини и паркове“, включваше участието на 30 сътрудници и клиенти на компанията. Начало на акцията дадоха кметът на район „Тракия“ г-н Георги Гатев и г-жа Жанет Стойчева, заместник-председател на Съвета на директорите на EVN Топлофикация.

„EVN Топлофикация и централното топлоснабдяване са сред основните предимства на Пловдив за поддържане на добро качество на въздуха, особено през зимните месеци“, заяви
г-жа Стойчева. „Нашата услуга е с нулеви вредни емисии, тя е чиста и не изисква практически никаква ежедневна поддръжка от клиентите. Ние сме първата топлофикация в България постигнала цялостна модернизация на производствените си мощности и предлагаща модерно клиентско обслужване. Силно вярваме, че Пловдив заслужава да се възползва от пълния потенциал на модерното централно топлоснабдяване и акции за по-чист въздух като днешната показва нашия ангажимент към града и клиентите ни.“

„Залесяването е традиция за район „Тракия“. Миналата седмица засадихме 200 дървета, тази сутрин имаше друга акция, а сега се радваме, че заедно с EVN Топлофикация засаждаме още 50 дръвчета за по-чист въздух в квартала“, допълни г-н Гатев.

Мястото на засаждане по протежението на улица „Свети Княз Борис I“ до СУ „Черноризец Храбър“ беше избрано съвместно с ОП „Градини и паркове“ съгласно техния залесителен календар. Младите дървета – 25 броя чинари и 25 броя американски ясен – бяха избрани с оглед на сезона и характеристиките на съществуващата растителност в парка срещу училището.

Акцията цели не само да повдигне темата за „невидимия“ въпрос за качеството на въздуха през зимата, но и да покаже с „видими“ действия, като засаждането на дърво, как всеки гражданин може да допринесе за промяната към по-чиста околна среда.

Грижата към природата и конкретно горите отдавна е дългосрочна политика на EVN в България. През 2022 г., EVN подкрепи тригодишен проект на WWF България за възстановяване на крайречна зона по брега на р. Марица край Стамболийски. Подкрепата включва реално участие на сътрудници на компанията в няколко залесителни кампании с WWF България на летен дъб, елша и черна топола. Заедно с това компанията се ангажира да полага грижи за отглеждането и поддържането на засадените дръвчета с цел успешното им прихващане. Всичко тези действия на компанията следват разбирането, че залесяването на подходящи дървесни видове в природата и градовете е сред дейностите с най-голям принос в борбата с климатичните промени и намаляването на ефекта от въглеродните емисии. 

На снимката отляво на дясно: Елисавета Илчева – технически ръководител на район „Тракия“, Ангел Киров – ръководител отдел Продажба на топлинна енергия и услуги в EVN Топлофикация, Жанет Стойчева – зам.-председател на Съвета на директорите на EVN Топлофикация, Георги Гатев – кмет на район „Тракия“ и Ивелина Факирова – главен експерт в ОП „Градини и паркове“.
Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден