Scroll to top
20.05.2022 г.

EVN България с отличие за 17 години устойчива работа в България

 

Компанията отбеляза годишнината и достигането на 2 милиарда лева директни инвестиции в енергийна инфраструктура и клиентско обслужване в страната

Министърът на енергетиката Александър Николов връчи специален плакет на EVN България, удостоверяващ постиженията на компанията по случай 17-тата ѝ годишнина и достигането на 2 милиарда лв. преки инвестиции в страната. Това стана на  специално събитие в София на 19 май 2022 г. Министър Николов връчи плакета на Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България и на Калина Трифонова, заместник-председател на Съвета на директорите на компанията.

В своето приветствие към EVN България министър Николов отличи дейността на компанията като един от най-стабилните и устойчиви инвеститори в българската енергетика. Той отбеляза, че ако инфраструктурните компании в България инвестират като EVN България, то спестяванията по мрежата могат да бъдат еквивалент на половин ядрен реактор.

От своя страна Александър Сипек подчерта ангажимента на EVN към развитието на българския енергиен сектор и обслужване на клиенти. „Ние постигнахме много през тези последни 17 години, но имаме и много нови планове занапред“, заяви той, подчертавайки че EVN е дългосрочен инвеститор и стратегически партньор на България. „Един от най-ясните показатели за успешното използване на инвестициите от компанията е намаляването на технологичните разходи по разпределителната мрежа. „Това, което ние успяхме да постигнем, е да намалим тези загуби от 19,5% през 2005 г. до близо 7% през 2021 г. Намалението е благодарение на инвестиции в модернизиране на мрежата, дистанционно отчитане и управление. По-малкият технологичен разход означава по-малко разходи в мрежовите тарифи. Означава и отговорно отношение към климата и спестена енергия от 1000 GWh (гигаватчаса) и 600 000 тона СО2 – една от най-големите енергийноефективни мерки в страната”, каза още Сипек.

В своята реч Сипек подчерта и приносът на EVN Топлофикация към чистия въздух в Пловдив и факта, че към 2022 г. компанията е вече с изцяло нови производствени мощности, включващи модерна когенерационна централа и 5 водогрейни котeла, които гарантират бъдещето на услугата за втория по големина град в България.

„Достигнатите от нас инвестиции от 2 млрд. лв. в България представляват близо 7% от всички инвестиции в енергийния сектор в България от 2005 г. досега. Това са инвестиции, осигуряващи работни места както в компанията, така и при нашите подизпълнители, 99% от които са дружества, базирани в България. Тези инвестиции играят решаваща роля и за регионалното развитие. За целия период EVN е осигурила средно по 4% от всички инвестиции във всяка една от 9-те области в Югоизточна България, в които работим. Така допринасяме както за икономическия растеж на регионите, така и за привлекателността им за правене на бизнес“, подчерта Сипек.

„По отношение на бъдещето за нас приоритет остава сигурността на доставките на електроенергия, обслужването на клиентите по един модерен и все по-дигитален начин и подкрепа на развитието на възобновяемата енергия, както в частта присъединяване към мрежата, така и като наше EVN производство“,  сподели Сипек. „Ние в EVN България отдавна сме част от енергийния преход. До този момент нашата разпределителна компания в Югоизточна България е присъединила 786 MW (мегавата) ВЕИ централи, най-големият брой в България. От тях почти 600 MW са само фотоволтаични централи“, каза още Сипек.

„Два милиарда лева инвестиции не са само едно число. Това са усилията, професионализмът и всекидневната работа на всичките 2300 служители на компанията. Усилията на нашите партньори и подизпълнители, които правят възможно успешното реализиране на нашите цели“, заяви Калина Трифонова. Тя подчерта, че е особено щастлива, че през тези 17 години, въпреки всички предизвикателства, екипът на компанията освен професионалните си задължения по гарантиране на енергийната сигурност и непрекъсваемост на доставките и надграждане и подобряване на клиентските услуги и удовлетвореност, не се е отказал и от добротворството. Сътрудници на EVN България са реализирали стотици каузи и доброволчески инициативи в полза на обществото и природата.

Министър Николов връчи плакет на Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България и на Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на компанията.

Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България

Александър Николов, министър на енергетиката

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден