Scroll to top
28.10.2021 г.

ЕVN изгради в Пловдив една от най-модерните подстанции в България

 

Новата подстанция „Евмолпия“ на стойност 11,6 млн. лв. ще гарантира развитието и сигурността на захранване за Пловдив

На 28.10.2021 г. в Пловдив „Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг), част от групата на EVN, откри едно от най-модерните енергийни съоръжения в България – електрическа подстанция „Евмолпия“.
 
Подстанция „Евмолпия“ e изградена за по-малко от три години и е една от най-важните инвестиции на компанията в модерни технологии и енергийна сигурност.
 
Сред официалните гости на откриването бяха г-н Александър Сипек, регионален мениджър на EVN България, г-н Здравко Димитров, кмет на гр. Пловдив, г-н Иван Стоянов, кмет на район Източен, както и г-жа Даниела Николова, зам.-областен управител на област Пловдив.
 
Г-н Александър Сипек заяви при откриването: „Подстанция „Евмолпия“ е първата новоизградена подстанция в Пловдив от 20 години и една от най-модерните градски подстанции в България. Съоръжението е напълно автоматизирано и се управлява дистанционно от нашия новооткрит диспечерски център. „Евмолпия“ ще повиши енергийната сигурност на Пловдив и ще допринесе за икономическото развитие на града. За нас е гордост, че дори в условията на пандемия, ние успяхме да осъществим инвестиция от 11,6 млн. лв. за този инфраструктурен проект.“
 
На церемонията присъстваха още представители на местния бизнес, експерти, на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), на изпълнителите на проекта и други.
 
Обхватът на действие на новата подстанция е централната и източна част на гр. Пловдив, където през последните години се увеличи изграждането на нови обекти. Съоръжението е в район, където вече има заявени нови мощности и очаквано завишаване на съществуващите товари. „Евмолпия“ осигурява енергийна мощност от 50 мегаволтампера (MVA) с възможност да достигне 100 MVA.
 
Подстанцията е изцяло oт закрит тип, т.е. напълно обезопасена и с максимална степен на сигурност. Присъединяването към мрежата е с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове. Сградата е едноетажна, от монолитна стоманобетонова конструкция. Налични са шумопоглъщащи панели на стени, тавани, входящи и изходящи  прегради.
 
Подстанция „Евмолпия“, носеща едно от древните имена на Пловдив, е втората изцяло новоизградена подстанция на EVN. Първата такава подстанция на EVN беше изградена през 2011 г. до село Царацово до входа на магистрала Тракия към Пловдив.

Прерязване на лентата (отляво на дясно): г-жа Даниела Николова, г-н Здравко Димитров, г-н Иван Стоянов, г-н Александър Сипек.

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден