Scroll to top
15.12.2020 г.

EVN Топлофикация приключи успешно първия етап от изграждането на 5 нови водогрейни котела в Пловдив

 

Котлите ще подсигурят бъдещето на централното топлоснабдяване в града, което е гаранция за по-чист въздух и ниски СО2 емисии
 
На 15 декември 2020 г. в Отоплителна централа Юг на EVN Топлофикация в Пловдив се състоя церемония по разпалването на новоизградените два водогрейни котела на компанията.
 
В рамките на церемонията ръководителят на проекта Явор Николов връчи на Рихард Майсен, председател на Съвета на директорите на EVN Топлофикация, удостоверението за успешно проведени единични изпитания на оборудването. 
 
Рихард Майсен заяви по време на церемонията: „Съоръженията, които виждаме днес, са изградени благодарение на усилената работа на екипа по проекта. В резултат EVN Топлофикация може да се похвали с успешно приключили изпитания на оборудването за новите котли в Отоплителна централа Юг.“
 
Двата котела са първите от общо пет, които EVN Топлофикация изгражда в момента в Пловдив. Дейностите по другите три котела, в другата производствена площадка на компанията в ТЕЦ Север, продължават по план, като се очаква те да приключат през първата половина на 2021 г. Всички дейности се извършват при спазване на противоепидемичните мерки и стандарти за безопасност.
 
Чрез модерните съоръжения EVN Топлофикация ще има още по-ефективно производство на топлинна енергия. Новите водогрейни котли, всеки с мощност 20 MW (мегавата), изпълняват екологичните изисквания за чисто енергопроизводство. Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване. Te ще гарантират в още по-голяма степен сигурността на производството на топлинна енергия в града, особено в пиковите зимни месеци. Тяхното управление ще бъде изцяло автоматизирано.
 
Модерни съоръжения от такъв тип се монтират за първи път в България. Те са по технология на Bosch, като чрез нея се осигуряват изключително ниски нива на вредни емисии, щадящи околната среда при работа на природен газ. Тази стъпка в посока намаляване замърсяването на околната среда е водещ мотив в избора на съоръженията с цел подобряване чистотата на въздуха.
 
EVN Топлофикация инвестира в новите котли общо 23 милиона лева. Очаква се проектът да бъде цялостно завършен през 2021 г.
                                                                             

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден