Scroll to top
22.07.2020 г.

Роберт Бош ЕООД достави новите водогрейни котли в Отоплителна централа Юг на EVN Топлофикация

 

Съоръженията са на обща стойност над 2,5 млн. лева

На 21 юли 2020 г. в Отоплителна централа Юг (ОЦ Юг) на EVN Топлофикация бяха доставени двата водогрейни котли. Те са произведени в завод на фирма Роберт Бош ЕООД, направление Термотехника (дъщерно дружество на Robert Bosch GmbH Германия) и са на обща стойност над 2,5 млн. лева. Котлите бяха докарани от завода производител на място в Пловдив със специализиран транспорт (извънгабаритна транспортна техника).
 
Всеки от двата котела е с транспортни размери 12,8 x 4.0 x 4.3 метра. Теглото на всеки от тях е около 62 тона. Тяхното разтоварване, както и това на съпътстващата окомплектовка, се извърши с два автокрана, единият от които е с капацитет 160 тона. Монтажът на съоръженията ще бъде извършен с помощта на предварително подготвен релсов път.
 
Модерни съоръжения от такъв тип се монтират за първи път в България. Технологията, комбинираща котел и горелка, осигурява изключително ниски нива на вредни емисии, щадящи околната среда при работа на природен газ – NOx под 80 mg/m3. Тази стъпка в посока намаляване замърсяването на околната среда е водещ мотив в избора на съоръженията, следващ общата концепция на Роберт Бош и ЕVN за подобряване чистотата на въздуха.
 
Проектът на EVN TP включва изграждане на 5 броя нови водогрейни котли: два от тях в ОЦ Юг и три в ТЕЦ Север. Общата им мощност е 100 MW (мегавата).​ Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване. EVN Топлофикация инвестира в новите котли 23 милиона лева. Очаква се проектът да бъде завършен през 2021 г.

Видео от доставката на котлите можете да видите тук.
                                                                                      

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден