Scroll to top

Напоследък все по-широко засегната е темата за чистотата на въздуха, който всички ние в страната ежедневно дишаме. И това не е случайно. Знаете ли, че България е една от страните с най-високи нива на замърсяване на въздуха – в пъти над поставените от ЕС норми? Опазването на въздуха и респективно на здравето на населението е предизвикателство за всяко населено място в страната.

Битовото отопление на твърди горива (дърва, въглища) през зимата се явява един от най-активните замърсители на атмосферния въздух.

В градовете като основни замърсители на въздуха са идентифицирани:

  • Фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2,5 според диаметъра на частиците);

  • Азотният диоксид (NO2);

  • Серният диоксид (SO2).

 

Запаси ли се с чист въздух за вкъщи?

За да не ти се налага да затваряш чист въздух като зимнина, потърси екологични решения. Върни чистия въздух в Пловдив. Избери отопление от EVN Топлофикация.

EVN Топлофикация е на страната на чистия въздух

Централното топлоснабдяване в град Пловдив е екологична, несравнимо по-ефективна и комфортна алтернатива на отоплението на твърди горива. Новата когенерация на EVN не отделя във въздуха вредни вещества като фини прахови частици, серни диоксиди и диоксини:

0 вредни емисии на серни диоксиди, фини прахови частици и диоксини

x2,5 по-малко емисии азотен оксид спрямо отопление на дърва и въглища

x250 по-малко емисии на CO2 спрямо отопление на дърва и въглища

Какво още правим?

Като компания със социална позиция и сериозен ангажимент към клиентите участваме ежегодно в дискусии и форуми в Пловдив, насочени към постигане на положителна промяна при качеството на въздуха в града. Ние вярваме, че има начини за подобряване на настоящата ситуация, особено щом най-високата концентрация на замърсяване с ФПЧ10 и ФПЧ2.5 е през зимата, когато значителен процент от домакинствата се отопляват с нискокалорични въглища, мокри дърва и неекологични уреди.

Наш ангажимент е да направим ползването на централно отопление по-достъпно. Топлопреносната ни мрежа е над 180 km и продължаваме да я развиваме.

Сигурен метод за овладяане на замърсяването на въздуха е увеличаването на броя на сградите, които ползват модерни вътрешни отоплителни инсталации от хоризонтален тип. Затова, от една страна, търсим партньорства с предприемачи, които строят нови сгради. От друга страна, разработихме услуга, при която етажната собственост в дадена сграда може да поръча реконструкция на старата си вертикална инсталация в нова, от хоризонален тип, и така да ползва централно отопление по-ефективно и гъвкаво.

Нека пазим въздуха за тях чист

Под формата на кампании EVN Топлофикация ежегодно повдига темата за чистотата на въздуха в Пловдив. През 2021 г. решихме да насочим вниманието към една от най-уязвимите групи, засегнати от този „невидим“ проблем – децата. Освен възрастните и хронично болните те страдат най-много от замърсяванията в атмосферата.

Децата са нашето бъдеще и за да живеят в здравословна среда, е важно въздухът, който дишат, да е чист. Напомнихме на пловдивчани този важен факт по нестандартен начин. С помощта на известните художнички-сестри Борислава и Михаела Караджови пловдивската детска градина „Таня Савичева“, която е и дългогодишен лоялен клиент на EVN Топлофикация, осъмна с приказно изрисувана стена с горски животни, които оживяха дори по радиаторите. Как се случи това може да видите тук. Стената се намира в едно от общите помещения в градината, което е видимо за всички деца и за техните родители. Целта ни бе не само да дарим топлина, уют и положителни емоции на децата, но и да отправим призив към всички – „Нека пазим въздуха за тях чист“.

Какво можеш да направиш ти?

Чрез поведението си можеш да допринесеш, както за качеството на въздуха в градовете, така и за цялостно подобряване на околната среда. Изборът ти на отопление е една от стъпките, която може да направиш, но първата и най-важна крачка е да се запознаеш по-подробно с темата за чистия въздух (виж линковете в края на страницата), защото замърсяването засяга не само твоето здраве, но и това на семейството и децата ти. Да помислиш за алтернативен вариант за придвижване на кратки разстояние, като замениш автомобила с колело или разходка пеша, е друга стъпка, която може да предприемеш. Рециклирането на отпадъци също е важно за опазването на чистотата на природата.

Промяната започва от теб, избирай екологични решения всеки ден.

Довери се на EVN Топлофикация

Помогни Пловдив да бъде едно по-чисто и приятно за живеене място. Свържи се с нас на т 0700 1 7898. Координатор от екипа ще ти обясни за възможностите за нови клиенти.

Лицето на замърсяването в цифри

За да намери отговор на тежкия въпрос с мръсния въздух в страната, в края на 2018 г. Министерството на околната среда и водите представи проекта „Национална програма за подобряване качеството на въздуха 2018 – 2024“. В програмата са разработени основни направления, по които да се работи, както и конкретни мерки за постигане на трайно чист въздух. Основните сили са съсредоточени в подпомагането на домакинствата при отоплението им по по-ефективни и екологични начини.

97% от населението в България са изложени ежедневно на превишени нива на замърсяване, главно с ФПЧ10 и ФПЧ2,5. Общо за България проучване показва, че сме изложени на замърсяване 170% над нормата. Това води до сериозни заболявания.

Според изследване на Световната здравна организация България е на 2-ро място по смъртност, причинена от мръсния въздух.
Бъдете информирани и активни. Полезни линкове:
Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден