Scroll to top

Услуги

Термография

Прецизно енергийно обследване на сгради.

Инфо Тотал

Услуга за мониторинг на ефекта от изпълнени мерки за повишаване на енергийната ефективност.

Зареди електромобила си със зелена енергия от EVN

Изградихме три зарядни станции за електромобили на удобни места в град Пловдив, а вече имаме и една във Варна и една в Смолян. Зареждането става чрез мобилното приложение EVN2GO.

EVN Екоплет

EVN Екоплет е иновативна машина за вплитане на енергия, която EVN България "командирова" из страната през зимните сезони 2019/20 и 2018/19. Запознай се отблизо с EVN Екоплет тук.

Инициативата е част от регулярните мерки на компанията да напомня, че малките стъпки за енергийна ефективност могат да имат реален ефект, когато ги прилагаме редовно и последователно.

Как да пестим енергия?

Мерките, чрез които можеш да спестиш енергия, могат да бъдат свързани с твоето поведение и навици – начинa, по който използваш уредите и оборудването в дома, вида електроуреди, изолацията и начина на отопление на жилището, дори и поведението ти в дигитална среда. Виж как лесно можеш да подобриш енергийната си ефективност.

Отопление

Не покривай и не преграждай отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спираш топлината, която отдават в помещението.

Проветрявай помещенията редовно с широко отворени врати и прозорци, но за кратко, за да запазиш топлината на стените.

Намалявай градусите на отоплението през нощта и когато отсъстваш от дома. Избягвай да ги изключваш напълно, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

Охлаждане

При закупуване на климатик съобрази мощността на уреда с големината на помещението, което ще охлаждаш/отопляваш.

Опитай се да монтираш външното тяло на климатика на сянка, ако разположението на сградата го позволява. Така уредът ще използва по-малко енергия за охлаждане.

Почиствай редовно филтрите на климатиците. Така уредите ще работят по-ефективно и икономично. От друга страна, ще предотвратиш възможността за разпространение на прах и болестотворни организми в помещението.

Осветление

Замени лампите с нажежаема жичка с енергоспестяващи или LED лампи. В таблицата долу може да сравниш разходите спрямо количеството консумирана енергия и продължителността на живот на една лампа.

Гаси лампите, когато напускаш помещението за по-дълго от 10 минути.

Друг начин да оптимизираш консумацията на енергия е да монтираш уреди за контролиране на силата на осветлението. Това са така наречените потенциометри, или още димери, чрез които можеш да намалиш или увеличиш мощността на уреда.
Виж таблицата за електрическите крушки и тяхното потребление

 

Готвене

Използвай тенджера с диаметър, съответстващ на котлона, за да няма загуба на топлина.

Провери дали не си сложил прекалено много ненужна вода за варене в тенджерата. Колкото по-малко вода се затопля, толкова по-малко енергия се изразходва.

Покривай тенджерата с капак, за да намалиш времето за готвене.

За ястия, които се готвят дълго, използвай тенджера под налягане.

Не отваряй фурната често по време на печене.

Използвай остатъчната топлина на фурната. Ако изключваш фурната 10 минути преди края на времето за печене, ще спестиш до 20% от сумата, която заплащаш за електроенергия за нейната работа.Ако използваш фурна с мощност 3,2 kW средно по един час дневно, намаляването с 10 минути на времето, в което е включена, ще намали времето за ползването ѝ с 3650 минути годишно – това са приблизително 61 h или 195,2 kWh спестена електроенергия.

Охлаждане на хранителни продукти

Не поставяй отоплителни тела в близост до хладилник (фризер). Колкото по-ниска е температурата на околната среда, толкова по-ниска е консумацията на електроенергия на уреда.

Провери уплътненията на хладилника. По-добрата топлоизолация може да спести до 40% електроенергия.

Настройвай уреда на оптимална температура. Много често хладилниците са настроени на прекалено ниски градуси. За всеки градус по-ниска температура консумацията на енергия нараства с до 10%. Идеалната температура за отделението за охлаждане е около +5 ºС или +6 ºС, а за фризера -18 ºС.

Размразявай хладилника редовно – 1 cm лед в камерата може да увеличи разходите за електроенергия с до 75%.

Не поставяй горещи съдове в хладилника.

Избягвай честото или продължително отваряне на хладилника или фризера.

При покупка на нов хладилник обърни внимание на енергийния клас на уреда.

Пране

Използвай пълния капацитет на пералнята.
Използвай енергоспестяващите програми.
Пропускай предпрането, когато няма силно замърсяване.
По възможност намали температурата на пране от 60° на 40° градуса.

Режим "Готовност за работа" (stand-by)

Много често срещан проблем е, че невинаги спряното означава изключено. В режим „Готовност за работа“ (stand-by) електроуредите продължават да консумират енергия. По възможност ги изключвай напълно от щепсела.

Други

За всяко наше действие в интернет, както и за съхранението на файлове в електронните ни устройства, се произвежда голямо количество енергия, необходимо за работата им и за поддръжката на сървърите в центровете за данни. Производството на енергия за дигитални цели също води до отделяне на не малки количества CO2 в световен мащаб – факт, който често не осъзнаваме.

Ето 5 действия, с които можеш да спестиш енергия и намалиш въглеродния си отпечатък в дигитална среда:

  1. Старай се да почистваш дублираните снимки от телефона си.
  2. Периодично трий приложения, които не използваш.
  3. Изпращай файловете като линк за сваляне, а не прикачени към имейл.
  4. Почиствай електронните си устройства (компютър, лаптоп, таблет) от файлове, които вече не са ти нужни.
  5. Премини от режим HD към режим Standard при гледане на видео клипове.

Водата е един от най-ценните ресурси за нашето съществуване. На много места на планетата има недостиг на вода, затова е важно да я ценим и пестим.
Спирай течащата вода, докато си миеш зъбите или докато се бръснеш.
Откажи се от печатни фактури за комунални и телекомуникационни услуги. Така ще ограничиш консумирането на хартия и енергия. Възползвай се например от безплатните услуги на EVN за получаване на информация за сметка чрез SMS или имейл. Регистрирай се бързо и лесно онлайн на следния линк.

Знаете ли, че...

...от 1 септември 2021 г. започна въвеждането на нови енергийни етикети на светлинните източници? Повече за промяната и какви ползи носи тя ще прочетете на следния линк

А по-рано, от 1 март 2021 г., нов енергиен етикет имат и други електроуреди. Повече може да научите в брошурата по темата.

Направи тест и оцени своята енергийна ефективност

Тук

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден